.:: Започето фрескописање Цркве светог апостола и еванђелисте Луке на Царини ::.


Драга браћо и сестре,

Наш град испуњен је радошћу, јер су започети радови на фрескописању цркве. Протомајстор г-дин Владимир Карановић и г-ђа Вероника Ђукановић са својим ученицима започели су осликавање олтарске апсиде, сцену Другог Доласка Христовог. Њихово сликарство и иконопис, као аутентична синтеза традиционалне Византије и савремених праваца ужива велико поштовање у уметничким круговима хришћанског света. Они смештају и сагледавају православну икону и фреску у њеном правом контексту, унутар храма и унутар Свете Литургије увек окренуте ка будућности сликајући есхатолошку реалност.
Почели смо осликавање цркве захваљујући добровољним прилозима верника који желе да учествују у фрескописању цркве и на тај начин се уграде, попут њихових предака у саму Цркву. Од до сада прикупљеног прилога, можемо урадити део фрескописа, али не и целу цркву. Али искрено верујемо, да ће Бог и Свети Лука помоћи, и да ћемо даљим добровољним прилозима успети да довршимо започети посао.
Нашој генерацији припала је та част да се нова црква подигне у наше време, али и обавеза да је довршимо на славу Божију и на радост свих верујућих људи овог града. За њено довршење потребно је још средстава да би прибавили најосновније и урадили оно без чега један Црква не може да буде.
Знамо да су економске прилике у земљи веома тешке, да се послује веома отежано, али ако сви помогнемо по мало, можемо се надати да ћемо ускоро завршити ово богоугодно дело.
Свака помоћ је добродошла. Средства можете уплатити на жиро рачун “Banca Intesa“ Црква светог Луке бр. 160-39731-96 или на благајни Цркве светог Луке у Смедереву. Уговоре о донацији као и све информације, можете добити код старешине цркве светог Луке, протојереја Дејана Давидовића.
“Ко Цркви даје-Богу позајмљује!”
Унапред захвални
Старешина цркве
протојереј Дејан Давидовић
+381 0638123332