.:: Одржано Донаторско вече за завршетак Цркве светог апостола и еванђеслисте Луке и црквеног конака ::.


Хуманост, солидарност и лепота даривања исказани су на донаторској вечери одржаној поводом прикупљања средства за наставак радова на живописању цркве светог Луке и црквеног конака у Смедереву.
У “М на раскршћу“ у Смедереву, у четвртак 02. маја 2019, са благословом и уз присуство домаћина скупа, преосвећеног епископа Игнатија одржано је друго Донаторско вече са циљем да се прикупе средства за наставак радова на Цркви светог Луке и на изградњи црквеног конака.
Донаторско вече су организовали свешеници и чланови грађевинског одбора Цркве светог Луке, а позиву су се одазвали грађани Смедерева, који су и раније учествовали у прикупљању прилога за храм светог Луке.
Пригодним словом захвалио се Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски Г. Игнатије, честитајући, уједно и празник Васкрсења Христовог: ,,Деспот Ђурађ Бранковић као круну изградње Смедерева, а за слободу српске средњовековне државе са престоницом у Смедереву положио је једину наду и спас у откупу и преносу у Смедерево чудотворних моштију светог Луке, апостола и еванђелисте, првог иконописца и лекара. Наше генерације су тај пут препознале и наставиле изградњом Цркве светог апостола и еванђелисте Луке. Градећи овај храм настављамо традицију и ово дело Божије које почињемо настављајући оно што смо наследили. Позивамо Вас да се попут својих предака и ми окупимо и разлучимо шта је претежније од спореднога, вечно од пролазног и да још једном посведочимо да смо доследни баштине деспотовине славе и јунаштва, државотворства и светитељства. Да прионемо, да завршимо Цркву заштитнику нашег града за своје и душе својих предака и потомака, за будућа поколења овога краја и њихову постојаност у свом имену и правослованој вери.“

На донаторкој вечери сабрало се око 300 дародаваца, захваљујући чијој доброј вољи је сакупљено око девесто хиљада динара. Прикупљен новац биће употребљен за наредну фазу на Цркви и црквеном конаку.

Улепшавајући своју цркву и порту улепшавамо свој духовни лик. Обнављамо светле задужбинарске традиције наших предака, вазда имајући на уму да је наше само оно што смо подарили другоме, и да само дела љубави остају.

Захваљујемо се организаторима овог дивног окупљања, учесницима у програму и приложницима. Сви заједно се радујемо гледајући како наша светиња васкрсава.
Христос Васкрсе!
Ваистину васкрсе!