.:: Представљен зборник радова “Пренос моштију светог Луке у Смедерево” ::.


 

Благословом Његовог Преосвештенства, Епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија, организована је 27. маја 2019. године  промоција Зборника радова просвећених преносу моштију Светог Луке у Смедерево, у цркви светог апостола и еванђелисте Луке на Царини у Смедереву. На позив управе цркве светог Луке, на челу са епископом браничевским Г. Игнатијем, приређивачи овог зборника гостовали су у храму који је подигнут у част преноса моштију светог Луке у Смедерево.

Епископ пожаревачко-браничевски и декан Православног богословског факултета, др Игнатије Мидић, срдачно је поздравио све присутне међу којима су били представници града и градских установа у Смедереву и пожелео добродошлицу свима на представљању Зборника радова о преносу помштију светог Луке.

У неколико речи владика Игнатије подсетио нас је о значају поштовања моштију у православној Цркви. “Изворно значење израза “мошти” се преводи као „моћи“. Код Срба, израз “мошти” или “моћи” коришћен  је  у народу и за мошти као извор извесних натприродних, чудотворних снага – моћи, превасходно исцелитељских, па је стога и посебан однос према њима изражаван кроз целивање, поклонемолитве. Раније је постојао и чест обичај заштите од напада непријатеља уз помоћ моштију светитеља, по узору на догађај који се догодио у Смедереву, 12. јануара 1453. године”.

Владика Игнатије је затим представио саговорнике: г. Милету Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, проф. др Владимира Давидовића, помоћника министарке правде Владе Републике Србије  и о. др Радомира Милошевића, свештеника који је започео изградњу Цркве светог Луке.

Најпре се обратио присутнима г. Милета Радојевић, који је у свом обраћању изнео разлог због којих је Канцеларија подржала остварење овог пројекта и предочио однос државе према очувању верског, културног и националног идентитета. Директор је такође напоменуо да је канцеларија наставила са отклањањем историјских неправди које су учињене према нашој Цркви и обавезао се да ће, у оквирима могућности, наставити да помаже овакве пројекте.

Владика Игнатије је потом замолио проф. др В. Давидовића, као једног од аутора,  да представи визију и иницијативу за истраживање и сабирање историјских чињеница о преносу моштију светог Луке у Смедерево.  У овом обимном зборнику, од готово 800 страница, налазе се по први пут преведени српски хагиографски текстови које су писали очевици догађаја, укључујући најстарији који се чувао у библиотеци у Ватикану, у којима се открива како је, на захтев деспота Ђурђа, потврђена аутентичност моштију светог Луке. Књига открива до сада многе незнане или непотврђене чињенице, али и чини оно што је по мишљењу аутора најбитније – чува од заборава један од најзначајнијих тренутака у историји не само Смедерева него читаве Србије.

Владика је позвао и о. др Радомира Милошевића, свештеника који је још пре двадесет година препознао потребу да се Смедерево сагради велелепну Цркву и да је посвети управо овом апостолу.  О. Радомир истакао је у име свих Смедереваца велику захвалност ауторима и приређивачима на труду и љубави коју су уложили подаривши нам овај зборник.

Владика се на самом крају захвалио свима који су дошли и позвао их на коктел који је за све присутне приредило братство цркве светог еванђелисте Луке.

презвитер Дарко Стојановић