.:: Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског у крипти храма Светог Саве на Врачару ::.


Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског у крипти храма Светог Саве на Врачару
…”Први елемент, како у теолошком тако и у философском стваралаштву нашег учитеља, је слобода. Узимајући у обзир руске писце и философе XIX в. и античке философе, Флоровски је увидео да је главни проблем управо слобода… Спасење и света и човека немогуће без слободног пристанка, жеље човека да се спасу и он и свет. Мимо личног сусрета са човеком и нашим Богом Који је постао човек, мимо заједнице са Њим у коју се улази крштењем и у којој се учествује причешћем – мимо Цркве, није могуће спасење. О. Георгије, како нам епископ Игнатије сведочи, је инсистирао на христоцентричности, на томе да Исус Христос као личност, као слободна личност „насилно улази у историју“, прекида зачарани круг нужности, смрти, што је било нечувено за религијску мисао.
Други елемент је тзв. „неопатристичка синтеза“ у теологији. Она подразумева откривање Духа Отаца и да, чувајући исти Дух Отаца, одговарамо на нове изазове и проблеме епохе у којој живимо. Владика Игнатије је подвукао да теологија извире из муке смрти и жеље да постојимо, да живимо.
Трећи елемент је трагедија људског живота, трагедија смрти. Напомиње проблем везивања више за Платонову философију и бесмртности душе, природе него за живи, светоотачки однос према животу, услед чега се проблем смрти занемарује и нико га се не дотиче као велике трагедије нестанка вољеног бића.”
Владика Игнатије скренуо нам је пажњу на значај дела
великог васељенског учитеља о. Георгија Флоровског.
Опширније можете прочитати на: https://kultura.sabornost.org/sabrana-dela-georgija-florovskog-promocija-u-kripti-hrama-svetog-save-2019?fbclid=IwAR3E3xjbl5x3XJ2LOTuxjW0vlfD0CjtKzZJP319y-pIVvETqdsFjuDi0oDo