.:: Света тајна Јелеосвећења на Велику среду_2019. ::.


На Велику среду, 24. априла 2019. године, у вечерњим часовима са почетком у 18 часова, служена је Света Tајна Јелеосвећења у смедеревском храму светог апостола и еванђелисте Луке. Свету Tајну Јелеосвећења служили су: протојереј Мирослав Лазић, старешина храма протојереј Дејан Давидовић, протојереј Недељко Ристановић, јереји: Дарко Стојановић и Владимир Поповић, уз саслуживање чтеца Ђорђа Аџића. Након седмократног помазивања, сви присутни су добили освештанe јелеј и брашно којe су као благослов понели у своје домове.

Ово је друга година како се Света Tајна Јелеосвећења служи на Велику среду у смедеревском Храму. Због потреб парохијана и на њихов предлог братсво хвама ће се потрудити да у будуће више пута у години организује Свету Tајну Јелеосвећења.

Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи Светог апостола Јакова, који у својој посланици сведочи: „Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се“ (Јак. 5, 14-15). Црква је ову Свету Тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: „Болесне исцељујте, губаве чистите…“ (Мт. 10, 8). Као потврда за ово служе такође речи светог Јеванђелисте Марка, који прича како су Свети апостоли, када их је Господ послао на проповед, исцељивали болесне: „И отишавши проповедаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“ (Мк.6,12-13). Све ово сведочи о богоустановљености Свете Тајне Јелеосвећења. На основу црквених историјских споменика долазимо до закључка да је Света Тајна Јелеосвећења над болесницима обављана још у првим и наредним вековима Цркве Христове.