.:: У Смедереву на Царини се изграђује Порта будућности ::.


Драга браћо и сестре, у току су радови на уређењу црквене порте.

Захваљујемо свим људима добре воље који се несебично укључују и сведоче својим примером свима нама. Ово је прави пример јединства и слоге наших верника, који требају да послуже свима у овом времену неслоге и нејединства када сви требамо бити безрезервно сложни и јединствени!

Духовност и култура у кризним временима представљају Архимедову тачка ослонца сваког покретачког подвига у свеколикој обнови и препороду човека као појединца, породице и друштва у целини. У савременом свету приметна је тенденција ка етичком сагледавању онтолошких чињеница, као и наглашавање психолошке свести појединца. Истина се индивидуализује, упосебљује, прилагођава религиозним, естетским, етичким и другим потребама појединца. Тако, мера истине, на крају крајева, увек бива изабрана према индивидуалном ,,осећају“ човека – индивидуе . А управо је то тражење критеријума у себи и коришћења света и другог човека за егоцентричне потребе појединца оно што је супротно апостолском откривењском учењу Цркве. У Цркви ,,ја“ постојим ради другог, ради заједнице; у савременој цивилизацији свет постоји ради мене, други су вредни утолико уколико испуњавају моје сваковрсне прохтеве и амбиције. Ове две перспективе су непомирљиве, једна има своје корене у Новом Адаму – Христу, друга у гордости старог Адама, који је погрешио и принео свет себи. Сви проблеми настају ако се заборави Христова перспектива и покуша да се замени покушајима човека – индивидуе да нађе истину. То је корен јереси, корен раскола, прелести и различитих идеологија, које се супротстављају Духу Заједнице. Полазећи од те чињенице, Црква светог апостола и еванђелисте Луке у Смедереву, у складу са својом природом и историјским призвањем, уређује црквену порту, велелепне цркве у Смедереву. Овом великом неимарском подвигу приступа се са високом свешћу и опредељењем, да црквена порта, са храмом, као богослужбеним и литургијским центром, представља идентификациону одредницу сваког места и њен основни цивилизацијски идентитет. Кроз културне садржаје које требамо утемељити и реализовати у новом уређењу црквеног дворишта, снажно се наглашава и истиче начело да култура представља саму суштину природе цркве и њено призвање кроз мисионарски и просветитељски подвиг. То је у саме темеље Српске цркве уградио и поставио Свети Сава, први српски просветитељ и вечни министар српске културе и просвете.

Црква у Смедереву овом неимарском подвигу јасно ставља до знања да жели да се отвори за све видове сарадње на добро свог народа и државе. Модерни културни садржаји у порти: црквена сала, амфитеатар, павиљон културе, дечја играоница, библиотека, канцеларија… престављају павиљон културе у Смедереву.

Црква само жели да послужи своме народу у своме граду, и помогне у оном што је најважније: културној и духовној обнови нашег народа, која је почетак сваке друге обнове.

Овом приликом позивамо све наше суграђане да се несебично укључе у уређивање наше потре.