.:: Свештенство ::.


Лазић Мирослав, протојереј
Мирослав Лазић је рођен 5. августа 1960. у Коларима код Смедерева, од оца Живорада и мајке Драгице(р.Срећковић) из Луњевца. Основну школу је завршио у Коларима, потом петоразредну богословију у Београду (1980). Након тога одлази на одслужење војног рока у Штип и Скопље (Македонија). Оженио се Славицом Живић, девојком из Михајловца (р.1964, техничар) 22. септембра 1983. у Смедереву. Имају двоје деце кћер Горицу и сина Марка. Горица је завршила мастер студије европског законодавства, правног факултета у Београду, сада удата и живи у Берлину, син Марко је завршио Богословски факултет и предавао веронауку у Првој и Шестој београдској гимназији, а постдипломске студије наставља на одсеку за новогрчки језик Аристотеловог универзитета у Солуну. Отац Мирослав је рукоположен у чин ђакона 15. октобра 1983. у Пожаревцу, а за презвитера наредног дана у истој, Саборној цркви. Одмах је постављен за привременог пароха првог лозовичког. Његовим трудом урађен је део живописа у Цркви у Лозовику, и промењен комплетан под, фасада, бакарно кубе на звонику и олуци.У Лозовику је остао до 1. новембра 1994, пошто је премештен по молби за привременог пароха трећег смедеревског. Касније је прешао на парохију шесту смедеревску, где се и данас налази. Положио је испит за катихету на Богословском институту при Богословском Факултету, 2001. год. Од епископа Хризостома одликован је црвеним појасом(1988), а епископ Игнатије га је одликовао звањем протонамесника (1996) и чином протојереја на Светој Литугији у Смедереву на Спасовдан, 24. маја 2001.

Ђурић Жељко, протојереј
Жељко Ђурић, рођен 3. септембра 1965. у Ваљеву, од оца Радосава и мајке Божидарке (р.Матић) из села Араповца код Лазаревца.Основну школу је завршио у Лазаревцу 1980, а Средњу техничку школу у Белој Цркви (1984).Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1996. Магистарску тезу „Разлика између рађања и стварања света код Светог Атанасија Александријског“ одбранио је на истом факултету 2002. Боравио је у Грчкој као стипендиста Синода Свете грчке православне Цркве. О.Жељко је ожењен Снежаном (психолог), р.Поповић (1963, Београд).Са њом има четворо деце: Нину (р.1993),Љубу (1995), Божидара (2002) и Софију(2003).У чин ђакона рукоположен је 24. децембра 1995. у Пожаревцу, а за свештеника после седам дана у манастиру Манасији, оба пута од епископа Игнатија, пошто је прешао из Епархије шумадијске као студент. Старешина је Цркве Успења Пресвете Богородице на Старом гробљу(од 1998) и активни свештеник при Цркви светог Луке у Смедереву. Ангажован је као професор на Академији СПЦ за уметност и конзервацију у Београду.

Глишић Душан, протојереј
Душан Глишић, Верољубов (свештеник) и Радмилин син, рођен 4.септембра 1970. у Шапцу (Штитар). Завршио је основну школу у Мајуру (1985), четвороразредну богословију (1990) и студије на Богословском факултету у Београду. Рукоположен је у чин ђакона 25. новембра1996. године на празник Св. Краља Стефана Дечанског, на Св. Литургији у Свилајнцу, од епископа Игнатија, приликом освећења цркве. Исте године рукоположен је у чин свештеника и постављен на парохију седму смедеревску. Био је архијерејски намесник подунавски од 2002. до 2006. године, а 2003. год. произведен је у чин протојереја 31. октобра 2014. године. У два наврата био је старешина Цркве Св. апостола и јеванђелисте Луке у Смедереву. У времену док је био старешина освештана је Црква

Давидовић Дејан , протојереј
Дејан Давидовић, рођен је 21. октобра 1969. у Прокупљу од оца Момчила и мајке Љиљане, земљорадника из Велике Крсне. Ожењен је Шаханом, са којом има две ћерке, Анастасију и Атанасију. Основну школу завршио је у родном месту и богословију у Београду (1990). Војску је одслужио у Ђаковици. Дошао је у Епархију браничевску непосредно пред рукоположење у чин ђакона, 30. новембра 1998. Епископ Игнатије рукоположио га је у чин ђакона 18. децембра у Саборној цркви у Пожаревцу, а наредног дана у истој цркви у чин свештеника и поставио за пароха у селу Влаоле за потребе службе у цркви Св. Апостола Петра и Павла. По молби, премештен је 1. јануара 2000. за пароха осме парохије при Цркви Св.апостола и јеванђелисте Луке у Смедереву, где се и данас налази. Произведен је у чин протојереја 31.октобра 2014.године. У црквеној општини смедеревској задужен је за материјално пословање (магацин свећа). Од јануара 2017. год. По благослову еп. Игнатија, постављен је за стaрешину цркве Св.апостола и еванђелисте Луке у Смедереву. Почетком 2017. год. покренуо је наставак радова на Цркви и парохијском дому.

Ристановић Недељко, протојереј
Недељко Ристановић је рођен 2.октобра 1971. године у Шапцу, од родитеља Стевана и Радмиле. У родном граду завршио основну школу и Средњу техничку школу- машински смер.Богословски факултет у Фочи уписује 1998. године, а дипломира 2003. године на тему „Антропологија Светог апостола Павла“, код ментора јеромонаха др Максима Васиљевића (2003). Исте године уписао је постдипломске студије на Богословском факултету у Београду, на катедри за догматско богословље. По завршетку основних студија, предавао је веронауку у Шабачкој гимназији.У чин ђакона рукоположио га је епископ шабачко-ваљевски Господин Лаврентије у Шапцу на дан светих лекра Козме и Дамјана, 14. новембра 2004. године. После две године примљен је у свезу клира Епархије браничевске и 1 априла исте године у пожаревачкој Саборној цркви рукоположен је у чин свештеника од стране епископа Игнатија, који му је поверио девету парохију смедеревску.И данас служи на истој парохији и у Цркви св. aпостола и јеванђелисте Луке. Истовремено је обављао дужност вероучитеља у Средњој техничкој школи. О. Недељко је у време службовања у Смедереву магистрирао на Богословском факултету у Београду код ментора епископа др Давида Перовића на катедри за систематско богословље. Одбранио је магистрску тезу „Човек као евхаристијско биће у теологији Светог Јустина Ћелијског“ (2013). После три године уписао је докторске студије на Богословском факултету универзитета у Великом Трнову (Бугарска) на катедри за систематско богословље. Докторску дисертацију под називом „Јединство Цркве у истини дијалошког сусрета у богословљу Георгија Флоровског“ брани 4. септембра 2017. године у Великом Трнову. Епископ Игнатије произвео га је у чин протојереја на Светог Луку 31. октобра 2017. године. Протојереј Недељко је ожењен Данијелом (рођ.Страживук, 3. јула 1983. године у Сарајеву), са којом има две ћерке, Анастасију (р.2005) и Исидору (р.2008).
Стојановић Дарко, јереј

Дарко Стојановић
Дарко Стојановић син Драгана и Анкице, рођен је 16. октобра 1984. године у Смедереву. Рукопложен је за ђакона 3. априла 2011. године у Пожаревцу, после седам дана у чин свештеника у истој цркви од владике Игнатија. Упућен је на парохију у Друговцу (15. мај 2011). Његовим залагањем реновирана је Црква у Друговцу. О. Дарко је предавао веронауку у смедеревским средњим и основним школама. Првог новембра 2014. године премештен је на десету парохију смедеревску, при цркви Светог Луке у Смедереву, где и данас служи. Ангажован је као професор на Академији СПЦ за уметност и конзервацију у Београду.